De functionaliteit maakt het mogelijk om vanuit een controlekamer drone operaties te managen. Het project moet ertoe leiden dat er twee bedrijven (Deck180 en ControlTalent.Net) zich vestigen in Den Helder met de potentie dat er meer drone bedrijvigheid en arbeidsplaatsen door meerdere drone activiteiten en operaties in de regio, maar ook in Nederland, uitgevoerd kunnen worden. Deze operaties zullen 24/7 plaatsvinden wat ook weer meer werkgelegenheid oplevert.
ControlTalent.Net werd in 2014 opgericht als detacheringsbedrijf voor engineers, gespecialiseerd in on-site industriële automatisering. Een deel van de engineers komt uit Zuid-Afrika, die met hun gezin in Den Helder worden gehuisvest. Deck180 is 1,5 jaar gelden ontstaan vanuit ControlTalent, als software development startup. Dit naar aanleiding van een idee om software te gaan ontwikkelen voor de controlekamers die autonoom vliegende drones aansturen voor inspecties en het verlenen van ondersteuning tijdens een incident.
Deck180 en METIP met elkaar in contact gekomen via een een bespreking over de opzet van Drone2Go, een initiatief dat de inzetbaarheid van automatisch en op afstand vliegende drones wil stimuleren door in samenwerking met opdrachtgevers in korte sprints nieuwe functionaliteiten uit te werken. Op dat moment had Deck180 op Unmanned Valley, het vroegere marinevliegkamp Valkenburg (ZH) een locatie. John vertelde over de plannen in Den Helder en zo werd het plan geboren om samen met METIP-lid van het eerste uur DroneQ deel te nemen aan METIP. De kennis die we sinds de start van Deck180 hebben opgedaan willen we meenemen naar Den Helder.
Doel van de samenwerking
METIP is van belang voor de verdere technische uitwerking van autonoom vliegende drones. Zo beschikken we in het METIP-gebouw over een controlekamer voor het demonstreren, ontwikkelen en testen van ons systeem. Daarnaast is het belangrijk om contacten te leggen met bedrijven in de regio die onze oplossing kunnen gebruiken. Ook de nabijheid van Hogeschool Inholland was voor ons een belangrijke afweging om onze intrek te nemen in het METIP. Hierdoor kunnen we studenten een bureau aanbieden in de buurt van hun opleiding.
Met de controlekamer op de METIP-locatie en de beschikbaarheid vanaf volgend jaar van een testveld kunnen we onze software verder ontwikkelen. Ook het integreren van rader in het Deck180 systeem staat op de rol. Voor de bekende dronemerken gaan we geofences maken zodat drones niet te dicht bij elkaar in de buurt komen. Ook Deck180 alle vluchtdata in een database opslaan, zodat partijen die gebruik maken van het testveld de vluchten kunnen presenteren in de lobby. Dit biedt ook extra exposure en zou ook interessant voor het METIP kunnen zijn.
Ondertussen neemt de belangstelling bij klanten gestaagd toe. Ook dat brengt uitdagingen mee. Zo zal politie de cybersecurity van het systeem testen. De bevindingen worden in de Deck180 verwerkt. Deck 180 kijkt ernaar uit om samen met het METIP dit soort projecten uit te voeren.