Sailors for sustainability: “Innoveren voorbij de horizon”

Datum: 03-03-2023
Wat kunnen we leren van de meest duurzame initiatieven in de wereld? Floris van Hees en Ivar Smit van Sailors for Sustainability lieten alles achter om antwoord te geven op die vraag.

Wat kunnen we leren van de meest duurzame initiatieven in de wereld? Floris van Hees en Ivar Smit van Sailors for Sustainability lieten alles achter om antwoord te geven op die vraag. Ruim zes jaar geleden kochten zij een zeilschip en begonnen ze aan hun duurzame ontdekkingsreis. Inmiddels zijn zestig initiatieven gedocumenteerd vanuit zes verschillende werelddelen. Het laatste continent van hun duurzame ontdekkingsreis wordt Noord-Amerika.

Floris heeft een achtergrond als advocaat mensenrechten en Ivar was voormalig manager sustainability reporting bij Akzo Nobel. Dit zijn al duurzame beroepen, echter hadden zij de behoefte om hier een schepje bovenop te doen. De overtuiging dat er over de hele wereld lessen te leren zijn die onze samenleving vooruit kunnen helpen in combinatie met de gekoesterde droom om per zeilschip een wereldreis te maken, zorgden dat ze dit avontuur zijn aangegaan.

Op 8 februari, tijdens de week van de Circulaire Economie, deelden Floris en Ivar hun verhaal bij het Maritime Emerging Technologies Innovation Park (METIP) in Den Helder. Vanuit hun ervaring werden voorbeelden genoemd met raakvlak voor de maritieme sector. De spiegel die werd voorgehouden greep terug naar de middeleeuwen. Toen men hun behoeften nog loosden rondom de kasteelgracht, zich in hetzelfde water wasten en hier ook weer uit dronken. Inmiddels vinden we dit gek maar het gedrag van de mensheid is nog niet verandert, enkel de schaal. De foto’s van massa’s ronddwalend plastic en verdwenen ijskappen maakten indruk. Toch is er hoop, zeggen Floris en Ivar: “As the smoke in the global theatre thickens, the exit signs shine brighter.”

Dit zijn een aantal van de duurzame maritieme initiatieven die zij tijdens hun reis zijn tegengekomen:

  • Op het gebied van schoon vervoer bezochten Floris en Ivar in Noorwegen ‘s werelds eerste elektrisch aangedreven veerpond welke ook auto’s vervoert. Een schip met capaciteit voor 360 passagiers en 120 auto’s. In Noorwegen loopt men voor in elektrisch vervoer, onder andere vanwege het grote aanbod aan duurzame energie in de vorm van waterkrachtcentrales.
  • In Schotland gingen Floris en Ivar langs bij een  getijden energie initiatief uit Schotland, getijden zijn als energiebron stabieler dan wind en zon. In onze regio (Alkmaar) wordt vergelijkbare technologie ontwikkeld onder de naam: Symphony Wave Power.
  • Innovatie in wet en regelgeving zorgen er voor dat er aan haaien ‘rechten’ worden toegekend. Door deze bescherming groeit de haaienpopulatie, waardoor het natuurlijke ecosysteem weer in balans komt.
  • In Kaapverdië wordt kunstmatig koraal ingezet om het natuurlijke ecosysteem te helpen. In Frans Polynesië vind je ‘koraal boeren’ die op natuurlijk koraal kweken om de natuur te kunnen herstellen.

 

Tessa Augustijn (wethouder Groen Links, Den Helder) “Deze initiatieven zijn veelal vanuit de samenleving ontstaan en zijn gegroeid door nieuwe vormen van leiderschap. Van nature ben ik zeer geïnteresseerd in duurzame initiatieven en ik word dan ook enorm enthousiast van deze getoonde voorbeelden. Hier haal ik inspiratie uit om te werken aan een mooiere en duurzamere stad en wereld.

Wil je meer te weten komen over de initiatieven zelf? Lees en bekijk de verhalen via: https://sailorsforsustainability.nl/

Gerelateerd